Torcik kawowo-kasztanowy

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekki kakaowy biszkopt z wyjątkowo kremową i puszystą kawową masą z serka mascarpone. Do tego krem kasztanowy, nadający ciekawego smaku i aromatu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    Jajka - 6szt
    Cukier - 180g
    Mąka pszenna - 140g
    Kakao - 20g
    Olej - 3 łyżki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Masa kawowa:
    Śmietanka 36% - 400ml
    Ser Mascarpone - 400g
    Cukier puder - 2 łyżki

    Dodatkowo:
    Krem z kasztanów jadalnych - 300g
    Kakao - 1 łyżeczka opcjonalnie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Torcik kawowo-kasztanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt piekłam na blaszce 22x24cm.
    Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
    Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.

    Masa kawowa:
    Kawę mieloną zalewamy 50ml gorącej wody. Studzimy. Kawę przelewamy przez filtr lub złożoną gazę albo ręcznik papierowy. Ważne, aby kawa pozostała zupełnie bez fusów.
    Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek mascarpone i kawę. Na mniejszych obrotach miksujemy, aż masa będzie gęsta.
    Jeśli ciasto robicie w lecie i chcecie, aby przy wyższej temperaturze masa pozostała sztywna, można dodać do niej łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny.

    Dolny blat biszkoptowy smarujemy połową kremu kasztanowego i wykładamy około 1/3 masy kawowej. Na to znów biszkopt, kasztany i masa. Na górze układamy ostatni blat. Wykładamy na niego masę, tynkujemy boki. Warto zostawić 3-4 łyżki masy, wymieszać je z łyżeczką kakao. Powstanie masa w ciemniejszym kolorze, którą można udekorować ciasto od góry.

    Ciasto podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować