sernik kasztanowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

kwintesencja jesiennych smaków- sernik z puree kasztanowym. Aromatyczny, smaczny i wyjątkowy

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD CIASTECZKOWY:
    200 g ciastek owsianych,
    50 g masła, roztopionego
    MASA SEROWA:
    600 g twarogu (u mnie @wielun.mojulubiony)
    150 g cukru
    3 jajka
    3 żółtka
    150 ml kwaśnej śmietany 18%
    sok z 1/2 limonki
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    350 g puree z kasztanow: Ok 500g kasztanów jadalnych
    woda do ich wstępnego zagotowania (tyle, aby przykryć kasztany)+ szczypta soli
    Po upieczeniu:
    wszystkie wcześniej upieczone kasztany obrane z łupin (ok300g)
    woda i mleko w równych proporcjach (u mnie najpierw 100ml wody i 100ml mleka, a po ugotowaniu, gdy odparowała dolałam jeszcze raz tyle)
    Gdyby po zblendowaniu masa była za gęsta to dolać jeszcze trochę do uzyskania konsystencji pasty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik kasztanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasztany naciąć na krzyż z wypukłej strony. Zalać je zimną wodą do przykrycia. Posolić wodę z kasztanami i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić je i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 min. w 200 st. góra- dół. Kasztany od razu obrać z łupin
  • 2. Kasztany zalać wodą z mlekiem w proporcji 1:1. Całość gotować 30-40 min. Jeśli płyny odparują dolać do przykrycia. Co chwilę mieszać. gorące kasztany z płynami przełożyć do malaksera i zblendować na gładkie puree.
  • 3. Ciasteczka zmielić, dodać roztopione i przestudzone masło. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20cm. Spód podpiec na oto w 170 st. góra- dół ok. 10 min.
  • 4. Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski, wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • 5. Sernik wylać na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej: na blaszkę wylać wodę i położyć na dolnym poziomie. sernik wyłożyć na blasze piętro wyżej. Piec w 160 st. góra- dół 1 godzinę. Po upieczeniu wystudzić do temp. pokojowej. Schłodzić przez noc w lodówce
  • 6. Podawać sernik z syropem klonowym

Porady

Puree z kasztanów można przygotować wcześniej, można je również mrozić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasztany Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować