kwintesencja jesiennych smaków- sernik z puree kasztanowym. Aromatyczny, smaczny i wyjątkowy
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SPÓD CIASTECZKOWY:
200 g ciastek owsianych,
50 g masła, roztopionego
MASA SEROWA:
600 g twarogu (u mnie @wielun.mojulubiony)
150 g cukru
3 jajka
3 żółtka
150 ml kwaśnej śmietany 18%
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
350 g puree z kasztanow: Ok 500g kasztanów jadalnych
woda do ich wstępnego zagotowania (tyle, aby przykryć kasztany)+ szczypta soli
Po upieczeniu:
wszystkie wcześniej upieczone kasztany obrane z łupin (ok300g)
woda i mleko w równych proporcjach (u mnie najpierw 100ml wody i 100ml mleka, a po ugotowaniu, gdy odparowała dolałam jeszcze raz tyle)
Gdyby po zblendowaniu masa była za gęsta to dolać jeszcze trochę do uzyskania konsystencji pasty.
Sernik kasztanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasztany naciąć na krzyż z wypukłej strony. Zalać je zimną wodą do przykrycia. Posolić wodę z kasztanami i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić je i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 min. w 200 st. góra- dół. Kasztany od razu obrać z łupin
2.Kasztany zalać wodą z mlekiem w proporcji 1:1. Całość gotować 30-40 min. Jeśli płyny odparują dolać do przykrycia. Co chwilę mieszać. gorące kasztany z płynami przełożyć do malaksera i zblendować na gładkie puree.
3.Ciasteczka zmielić, dodać roztopione i przestudzone masło. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20cm. Spód podpiec na oto w 170 st. góra- dół ok. 10 min.
4.Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski, wymieszać tylko do połączenia się składników.
5.Sernik wylać na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej: na blaszkę wylać wodę i położyć na dolnym poziomie. sernik wyłożyć na blasze piętro wyżej. Piec w 160 st. góra- dół 1 godzinę. Po upieczeniu wystudzić do temp. pokojowej. Schłodzić przez noc w lodówce
6.Podawać sernik z syropem klonowym
Porady
Puree z kasztanów można przygotować wcześniej, można je również mrozić
Komentarze