Kasztanowy torcik z granatem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Tort Zasmakuje fanom tzw "wilgotnych ciast". Jest nieco pracochłonny ale naprawdę pyszny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto
    40 dkg puree z kasztanów
    4 jajka
    12 dkg cukru trzcinowego
    15 dkg masła
    12 dkg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 owoce granatu

    na polewę
    2 łyżki c. pudru
    2 łyżki ciemnego kakao
    1/2 kostki masła
    kilka łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Marmolady

Kasztanowy torcik z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z masłem oraz z cukrem. Dodać puree z kasztanów i zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Białka ubić ze szczyptą soli. Wymieszać z masą kasztanową. Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej olejem o średnicy 21cm . Piec 30-35min do suchego patyczka w temp 170 stopni. Najlepiej wystudzić w wyłączonym piecu.

    Zimne ciasto wyrównujemu z wierzchu jeśli krzywo wyrośnie i dzielimy na 3 blaty. Przekładamy powidłem śliwkowym. Wierzch smarujemy polewą czekoladową i posypujemy pestkami granatu.

    Kakao mieszamy z cukrem. Dolewamy kilka łyżek mleka tak aby tylko rozrobić w nim cukier i kakao. Masło rozpuszczamy. Gorące wlewamy do masy kakowej energicznie mieszając. Gdy polewa stanie się błyszcząca i zacznie gęstnieć wykładamy na torcik. Posypujemy pestkami granatu . Dekoruje dodatkowo jadalnymi kasztanami.

    Puree z kasztanów
    40 dkg jadalnych kasztanów
    1/2 szklanki wody plus 2 łyżki
    1 1/2 łyżki cukru

    Kasztany myjemy -osuszamy i każdy nacinamy na krzyć. Wkładamy do garnka zalewany gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem 15 min. Po tym czasie odcedzamy i mamy 2 wyjścia. Po osuszeniu wkładamy do piekarnika na 15 min temp 190 stopni lub na 3 min do mikrofalówki na maksymalną temp. Gotowe kasztany po lekkim przestudzeniu obieramy ze skórek. Wodę gotujemy z cukrem i wkładamy miąsz z kasztanów. Na małym ogniu gotujemy 10 min. Następnie miksujemy i studzimy. Tak przygotowane puree dodajemy do ciasta.

Porady

Puree z kasztanów możemy kupić gotowe w sklepach internetowych. Torcik przekładam czasem zamiast powidłem śliwkowym, morelową marmoladą smakuje równie cudownie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasztany Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować