Torcik czekoladowy z żelką śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
2.Żelka śliwkowa: Śliwki zagotowujemy z cukrem i ściągamy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy. Lekko tężejącą żelkę nakładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
3.Krem czekoladowy: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. Krem nakładamy na biszkopt z żelką. Przykładamy drugi biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
4.Dekoracja: Kilka kostek czekolady odkładamy do dekoracji. Pozostałe kostki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto. Ciasto dekorujemy kostkami czekolady, śliwkami i melisą.
Komentarze