Torcik dla męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt - blacha 27 x 27.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z solą, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku.Przesiewamy mąkę, łopatką delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy miód rozpuszczony w mleku. Wylewamy na blachę, pieczemy w temperaturze 180 stopni około pół godziny.Zimny biszkopt kroimy na 3 części . Mak - do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło, zmielony mak - prażymy na wolnym ogniu 15 minut. Dodajemy płatki migdałowe, i wlewamy jajka rozbełtane z budyniem i mlekiem - zagotowujemy.Dodajemy aromat i miód do smaku.Ciepłą masą makową przekładamy biszkopt.Krem - masło o temperaturze pokojowej ucieramy do białości, stopniowo dodajemy zagęszczone mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, aromatyzujemy wanilią.Zimne ciasto smarujemy kremem, boki obsypujemy okruchami. Z reszty kremu robimy róże, i dekorujemy wierzch tortu.
Porady
Wierzch tortu można dowolnie udekorować.Do maku można dodać ulubione bakalie. Jeśli lubimy wilgotne ciasta, to blaty biszkoptowe można skropić ponczem.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Komentarze