Torcik brzoskwiniowy

  • wyświetlono: 1780 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Lekki biszkopt z brzoskwiniowym musem, pianką jogurtową i galaretką o smaku brzoskwiniowym.

portret

Składniki

biszkopt:
2 małe jajka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
1 zaokrąglona łyżka kakao
1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

mus brzoskwiniowy:
350 g odsączonych brzoskwiń z puszki
1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń
2 płaskie łyżki żelatyny

pianka jogurtowa:
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru lub ksylitolu
1/4 szklanki zalewy z brzoskwiń
1 zaokrąglona łyżka żelatyny

dodatkowo:
1/4 szklanki zalewy do ponczu
1 połówka brzoskwini do dekoracji
1/2 op. galaretki o smaku brzoskwiniowym

tortownica o średnicy 18 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik brzoskwiniowy

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, lekko ścinamy wierzch i zdejmujemy papier. Ciasto przekładamy na paterę i zapinamy wokół obręcz, której wnętrze smarujemy odrobiną oleju. Do 1/4 szklanki zalewy dodajemy wodę, aby otrzymać 1/3 szklanki płynu. Otrzymanym ponczem nasączamy biszkopt.
  • 3. Przygotowujemy mus brzoskwiniowy: brzoskwinie miksujemy w blenderze na gładki mus. Żelatynę mieszamy z zalewą, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy do rozpuszczenia w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (1-2 minuty, moc 180 W). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu, mieszamy, a następnie łączymy z pozostałym musem. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy mus zacznie tężeć ubijamy mikserem, aż powstanie pianka. Przekładamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Przygotowujemy piankę jogurtową: jogurt mieszamy z cukrem (ksylitolem). Żelatynę przygotowujemy podobnie, jak przy musie i jogurtowym i dalej również postępujemy podobnie. Piankę przekładamy na mus brzoskwiniowy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 5. W 2/3 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Na lekko stężałej warstwie pianki jogurtowej układamy pokrojoną brzoskwinię, zalewamy odrobiną ostudzonej galaretki i wstawiamy ciasto do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, dolewamy pozostałą galaretkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do całkowitego stężenia.
  • 6. Przed podaniem zdejmujemy obręcz (lepiej obkroić ciasto dookoła nożem). Dekorujemy dowolnie.

Porady

Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21 cm. Wówczas warstwy musu brzoskwiniowego i pianki jogurtowej będą niższe i w tortownicy zmieści się więcej galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieurodzinyDeserbrzoskwiniepodwieczorekciasto na niedzielęciasto z brzoskwiniamibiszkopt kakaowyimieninymus brzoskwiniowypianka jogurtowaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Brzoskwiniowy torcik bez pieczenia

Dodane przez: anik9

Torcik brzoskwiniowy bez pieczenia

Wymyślony w nagłej potrzebie, a...

Torcik kokosowo-brzoskwiniowy

Dodane przez: Agusia28

Torcik kokosowo- brzoskwiniowy

Przepis dostałam od mojej cioci...

torcik gotowy

Dodane przez: kasiula1988

torcik malinowo- brzoskwiniowy

Pewnego dnia gdy zbierałam owoce...

image-23b1v65

Dodane przez: GIOVI75

Torcik na zimno z musem brzoskwiniowym

Delikatny i orzezwiajacy z pysznym...

Torcik brzoskwiniowy z prażonymi wiórkami

Dodane przez: Patryycjja

Torcik brzoskwiniowy w prażonych wiórkach

Tort był urodzinową niespodzianką...

serniczek

Dodane przez: bunia24

Brzoskwiniowo-serowy torcik bez pieczenia....

Pyszny i prosty przepis na małe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE