Torcik brzoskwiniowy

4.98 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Lekki biszkopt z brzoskwiniowym musem, pianką jogurtową i galaretką o smaku brzoskwiniowym.

Składniki:

  • biszkopt:
    2 małe jajka
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
    1 zaokrąglona łyżka kakao
    1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    mus brzoskwiniowy:
    350 g odsączonych brzoskwiń z puszki
    1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń
    2 płaskie łyżki żelatyny

    pianka jogurtowa:
    250 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka cukru lub ksylitolu
    1/4 szklanki zalewy z brzoskwiń
    1 zaokrąglona łyżka żelatyny

    dodatkowo:
    1/4 szklanki zalewy do ponczu
    1 połówka brzoskwini do dekoracji
    1/2 op. galaretki o smaku brzoskwiniowym

    tortownica o średnicy 18 cm
Wystaw ocenę:

4.98 (193 ocen)

Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, lekko ścinamy wierzch i zdejmujemy papier. Ciasto przekładamy na paterę i zapinamy wokół obręcz, której wnętrze smarujemy odrobiną oleju. Do 1/4 szklanki zalewy dodajemy wodę, aby otrzymać 1/3 szklanki płynu. Otrzymanym ponczem nasączamy biszkopt.
  • 3. Przygotowujemy mus brzoskwiniowy: brzoskwinie miksujemy w blenderze na gładki mus. Żelatynę mieszamy z zalewą, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy do rozpuszczenia w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (1-2 minuty, moc 180 W). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu, mieszamy, a następnie łączymy z pozostałym musem. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy mus zacznie tężeć ubijamy mikserem, aż powstanie pianka. Przekładamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Przygotowujemy piankę jogurtową: jogurt mieszamy z cukrem (ksylitolem). Żelatynę przygotowujemy podobnie, jak przy musie i jogurtowym i dalej również postępujemy podobnie. Piankę przekładamy na mus brzoskwiniowy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 5. W 2/3 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Na lekko stężałej warstwie pianki jogurtowej układamy pokrojoną brzoskwinię, zalewamy odrobiną ostudzonej galaretki i wstawiamy ciasto do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, dolewamy pozostałą galaretkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do całkowitego stężenia.
  • 6. Przed podaniem zdejmujemy obręcz (lepiej obkroić ciasto dookoła nożem). Dekorujemy dowolnie.

Porady

Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21 cm. Wówczas warstwy musu brzoskwiniowego i pianki jogurtowej będą niższe i w tortownicy zmieści się więcej galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować