TORCIK BRZOSKWINIOWY

  • wyświetlono: 396 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Lekki torcik brzoskwiniowy przełożony delikatnym kremem z serka mascarpone i białej czekolady oraz musem brzoskwiniowym. Torcik nie jest za słodki a taki w sam raz, polecam na różne okazje.

Magster
  • 12 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Biszkopt - potrzebujemy 3 takie krążki biszkoptowe
1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka wody lub octu

Krem:
500 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru
25 dag serka mascarpone
1/2 czekolady białej
1 łyżka mleka
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wody

Mus brzoskwiniowy:
1 duża puszka brzoskwiń w syropie
2 łyżki żelatyny lub galaretki brzoskwiniowej

Na wierz:
1 szklanka śmietanki kremówki
1 łyżka cukru
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wody

1 puszka brzoskwiń w syropie
Owoce: jagody, jeżyny, maliny
3-4 łyżki rozpuszczonej galaretki przezroczystej

Rurki waflowe- 4 opakowania

Tortownica: średnica 23 cm

Sposób przygotowania przepisu:

TORCIK BRZOSKWINIOWY

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka rozmieszac z 1 łyżka octu lub wody. Dodawać do ciasta żółtka na.przemian.z mąka przesianą z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką najlepiej drewniana. Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożona papierem i posmarowaną tłuszczem ( tylko spody, boków nie smarujemy). Pieczenie ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Mus brzoskwiniowy:
    Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem, lekko podgrzać, dodać żelatynę/galaretkę i rozmieszac do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia
  • 3. Krem:
    Żelatynę rozmieszac w przegotowanej wodzie. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej i przestudzic. Śmietankę ubić z 1 łyżką cukru, dodawac powoli serek mascarpone noraz żelatynę, delikatnie mieszać.
  • 4. Biszkopty można nasączyć przegotowaną woda z cytryną oraz 1 łyżką spirytusu.
  • 5. Składanie toru:
    Jeden krążek tortu, na to posmarować 1 łyżkę kremu następnie wyłożyć 1/2 musu brzoskwiniowego i ok. 1/2 kremu następnie przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynność. Najlepiej tort składać w tortownicy wtedy tort złoży się równo. Całość schłodzić.
  • 6. Bita śmietana:
    Śmietankę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie, część ubitej śmietany zostawiamy do dekoracji a częścią obtynkowujemy tort. Z boków układamy lekko dociskając rurki waflowe. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić dekoracje z kremu, ułożyć odsączone z syropu brzoskwinie oraz owoce. Za pocą pędzelka posmarować owoce rozpuszczoną galaretka. Schłodzić.

Porady

Skladniki na krem powinny mieć taką samą temperaturę w przeciwnym wypadku krem może się zwarzyc.
Zamiast 3 krążków możemy upiec 1 biszkopt np. z 6 jaj i przekroić go wzdłuż.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyimieninytorcik z owocamitort brzoskwiniowyletni torciktorcik z masą ropne

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka z musem brzoskwiniowym

Dodane przez: agarybak76

Karpatka z musem brzoskwiniowym

Tradycyjne ciasto"ptysiowe" z kremem...

Pychotka brzoskwiniowa

Dodane przez: Michał Dobras

Pychotka brzoskwiniowa

Na początku kruchy spód jest twardy,...

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Dodane przez: juchab

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Ciasto idealne dla lubiących brzoskwinie....

rolada brzoskwiniowa

Dodane przez: Bożena Z.

Rolada brzoskwiniowa

Rolada biszkoptowa z nadzieniem...

Torcik czekoladowy

Dodane przez: dorota w

Torcik czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy. Prosty...

q

Dodane przez: angelika93

Serniczek brzoskwiniowy

Uwielbiam serniki, ten jest wyjątkowo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE