TORCIK BRZOSKWINIOWY

4.48 (178 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekki torcik brzoskwiniowy przełożony delikatnym kremem z serka mascarpone i białej czekolady oraz musem brzoskwiniowym. Torcik nie jest za słodki a taki w sam raz, polecam na różne okazje.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt - potrzebujemy 3 takie krążki biszkoptowe
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka wody lub octu

    Krem:
    500 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru
    25 dag serka mascarpone
    1/2 czekolady białej
    1 łyżka mleka
    1 łyżka żelatyny
    1/4 szklanki wody

    Mus brzoskwiniowy:
    1 duża puszka brzoskwiń w syropie
    2 łyżki żelatyny lub galaretki brzoskwiniowej

    Na wierz:
    1 szklanka śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka żelatyny
    1/4 szklanki wody

    1 puszka brzoskwiń w syropie
    Owoce: jagody, jeżyny, maliny
    3-4 łyżki rozpuszczonej galaretki przezroczystej

    Rurki waflowe- 4 opakowania

    Tortownica: średnica 23 cm
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka rozmieszac z 1 łyżka octu lub wody. Dodawać do ciasta żółtka na.przemian.z mąka przesianą z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką najlepiej drewniana. Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożona papierem i posmarowaną tłuszczem ( tylko spody, boków nie smarujemy). Pieczenie ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Mus brzoskwiniowy:
    Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem, lekko podgrzać, dodać żelatynę/galaretkę i rozmieszac do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia
  • 3. Krem:
    Żelatynę rozmieszac w przegotowanej wodzie. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej i przestudzic. Śmietankę ubić z 1 łyżką cukru, dodawac powoli serek mascarpone noraz żelatynę, delikatnie mieszać.
  • 4. Biszkopty można nasączyć przegotowaną woda z cytryną oraz 1 łyżką spirytusu.
  • 5. Składanie toru:
    Jeden krążek tortu, na to posmarować 1 łyżkę kremu następnie wyłożyć 1/2 musu brzoskwiniowego i ok. 1/2 kremu następnie przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynność. Najlepiej tort składać w tortownicy wtedy tort złoży się równo. Całość schłodzić.
  • 6. Bita śmietana:
    Śmietankę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie, część ubitej śmietany zostawiamy do dekoracji a częścią obtynkowujemy tort. Z boków układamy lekko dociskając rurki waflowe. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić dekoracje z kremu, ułożyć odsączone z syropu brzoskwinie oraz owoce. Za pocą pędzelka posmarować owoce rozpuszczoną galaretka. Schłodzić.

Porady

Skladniki na krem powinny mieć taką samą temperaturę w przeciwnym wypadku krem może się zwarzyc. Zamiast 3 krążków możemy upiec 1 biszkopt np. z 6 jaj i przekroić go wzdłuż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować