Torcik brzoskwiniowy

  • wyświetlono: 288 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny, lekko słodki torcik z brzoskwiniowym kremem i kawałkami owoców. W sam raz na przyjęcie gości lub po prostu - do kawy :) Przygotowałam go z okazji 1 urodzin mojego kulinarnego bloga :)

MałaMi
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń w syropie
3 szkl. wody
2 galaretki brzoskwiniowe
2 budynie śmietankowe

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik brzoskwiniowy

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści (można to sprawdzić rozcierając odrobinę piany w palcach-nie powinniśmy czuć cukru). Łączymy krótko na najwolniejszych obrotach miksera (lub łyżką) z żółtkami oraz przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy (26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Po całkowitym ostudzeniu kroimy na 2 blaty.
  • 2. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie odsączamy z soku na sicie. Sok wlewamy do garnka z 2 szklankami wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. W pozostałej szklance wody rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzątek, gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie zupełnego. Masa przed wylaniem na biszkopt powinna być jeszcze ciepła, aby "związała" dół i górę.
  • 3. Wykonanie: Do tortownicy wkładamy dolny blat biszkoptu, wylewamy połowę masy, przykrywamy górnym blatem, lekko dociskamy, aby całość się skleiła. Na wierzch wylewamy pozostałą masę i układamy kawałki brzoskwiń - tak jak nam się wymarzy :)
    Całość odstawiamy do lodówki, aby dobrze stężała.
    Smacznego ;-)

Porady

Ponieważ nie dorobiłam się silikonowej tortownicy ;) a nie lubię jak mi ciasto przechodzi metalem (niby powłoka nieprzywierająca i takie tam...), zabezpieczyłam boki pozostałym z wyłożenia dna pod biszkopt papierem do pieczenia. Zawijając po prostu do środka to, co zostawiłam specjalnie wokół tortownicy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyDeserbrzoskwinieciasto biszkoptowetorcikciasto z owocamiciasto z brzoskwiniamiciasto z masąprzyjęcie dla gościtorcik z owocamitorcik brzoskwiniowyciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Brzoskwiniowy torcik bez pieczenia

Dodane przez: anik9

Torcik brzoskwiniowy bez pieczenia

Wymyślony w nagłej potrzebie, a...

Torcik kokosowo-brzoskwiniowy

Dodane przez: Agusia28

Torcik kokosowo- brzoskwiniowy

Przepis dostałam od mojej cioci...

torcik gotowy

Dodane przez: kasiula1988

torcik malinowo- brzoskwiniowy

Pewnego dnia gdy zbierałam owoce...

image-23b1v65

Dodane przez: GIOVI75

Torcik na zimno z musem brzoskwiniowym

Delikatny i orzezwiajacy z pysznym...

Torcik brzoskwiniowy z prażonymi wiórkami

Dodane przez: Patryycjja

Torcik brzoskwiniowy w prażonych wiórkach

Tort był urodzinową niespodzianką...

serniczek

Dodane przez: bunia24

Brzoskwiniowo-serowy torcik bez pieczenia....

Pyszny i prosty przepis na małe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE