Torcik brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, lekko słodki torcik z brzoskwiniowym kremem i kawałkami owoców. W sam raz na przyjęcie gości lub po prostu - do kawy :) Przygotowałam go z okazji 1 urodzin mojego kulinarnego bloga :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    3 szkl. wody
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 budynie śmietankowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści (można to sprawdzić rozcierając odrobinę piany w palcach-nie powinniśmy czuć cukru). Łączymy krótko na najwolniejszych obrotach miksera (lub łyżką) z żółtkami oraz przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy (26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Po całkowitym ostudzeniu kroimy na 2 blaty.
  • 2. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie odsączamy z soku na sicie. Sok wlewamy do garnka z 2 szklankami wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. W pozostałej szklance wody rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzątek, gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie zupełnego. Masa przed wylaniem na biszkopt powinna być jeszcze ciepła, aby "związała" dół i górę.
  • 3. Wykonanie: Do tortownicy wkładamy dolny blat biszkoptu, wylewamy połowę masy, przykrywamy górnym blatem, lekko dociskamy, aby całość się skleiła. Na wierzch wylewamy pozostałą masę i układamy kawałki brzoskwiń - tak jak nam się wymarzy :)
    Całość odstawiamy do lodówki, aby dobrze stężała.
    Smacznego ;-)

Porady

Ponieważ nie dorobiłam się silikonowej tortownicy ;) a nie lubię jak mi ciasto przechodzi metalem (niby powłoka nieprzywierająca i takie tam...), zabezpieczyłam boki pozostałym z wyłożenia dna pod biszkopt papierem do pieczenia. Zawijając po prostu do środka to, co zostawiłam specjalnie wokół tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować