Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką

  • wyświetlono: 363 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Całość dopełnia pyszna śmietankowo - czekoladowa pianka, a posypka, która jest lekko kwaśna przełamuje słodycz pianki. Do tego ciasta właśnie polecam wybrać kwaśną posypkę. Ciasto polecam dla gości lub na podwieczorek.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Biszkopt z białek:
3 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem chałwowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
10 dag ulubionej chałwy

Pianka:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
5 dag białej czekolady
dowolna posypka ( u mnie maczek o smaku mango )

Dodatkowo:
około 5 łyżek wiórek kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką

  • 1. Biszkopt z białek:
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 3. Krem chałwowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy.
    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
  • 4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy płynną czekoladę i dokładnie ubijamy.
  • 5. Przekładanie: Biszkopty przekładamy kremem chałwowym, biszkopt z białek powinien być w środku, smarujemy również wierzch i boki tortu. Następnie na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy piankę z kremówki. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch posypką.
  • 6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Tortownica o średnicy 23 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Zamiast masła można użyć margaryny ,, Kasia ''.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodytortCiastochałwaDeserbiszkoptyciastaz krememkrem chałwowy

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowo-chałwowa wisienka

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-chałwowe ciasto z wiśniami

Pyszne ciasto bez pieczenia, które...

image-0mell69

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką

Warstwowe ciasto z brzoskwiniami...

Torcik czekoladowy z nutą cherry

Dodane przez: Ewelina Marcin

Torcik czekoladowy z nutą cherry

Mocno czekoladowe ciasto na bazie...

Czekoladowe z pianką

Dodane przez: kamila19851

Czekoladowe ciasto z pianką

Jest to proste ciasto.Szybko się...

image-0kgr525

Dodane przez: wiesiołek

Szarlotka czekoladowa z pianką cytrynową

Pyszna, podwójnie owocowa z prawdziwą...

Czekoladowo - chałwowy

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto czekoladowo - chałwowe

Placek czekoladowo - chałwowy to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE