Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Całość dopełnia pyszna śmietankowo - czekoladowa pianka, a posypka, która jest lekko kwaśna przełamuje słodycz pianki. Do tego ciasta właśnie polecam wybrać kwaśną posypkę. Ciasto polecam dla gości lub na podwieczorek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt z białek:
    3 białka
    3 łyżki cukru
    4 łyżki oleju
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem chałwowy:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    20 dag masła 82 %
    2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
    10 dag ulubionej chałwy

    Pianka:
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    5 dag białej czekolady
    dowolna posypka ( u mnie maczek o smaku mango )

    Dodatkowo:
    około 5 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt z białek:
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 3. Krem chałwowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy.
    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
  • 4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy płynną czekoladę i dokładnie ubijamy.
  • 5. Przekładanie: Biszkopty przekładamy kremem chałwowym, biszkopt z białek powinien być w środku, smarujemy również wierzch i boki tortu. Następnie na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy piankę z kremówki. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch posypką.
  • 6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Tortownica o średnicy 23 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Zamiast masła można użyć margaryny ,, Kasia ''.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować