Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką

  • wyświetlono: 687 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ten tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty. Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest prosty w wykonaniu.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopty x 3:

2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kokosowy:

1 śmietana typu ,,Śnieżka``
200 ml zimnego mleka
200 ml mleczka kokosowego ( biała część )
1 łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody

Pianka cytrynowa:

1 śmietana typu ,,Śnieżka``
150 ml zimnego mleka
1 cytrynowa galaretka
125 ml gorącej wody

Dodatkowo:

cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy.
  • 3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem.
  • 4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się ją będzie wyciskało.
  • 5. Dekoracja: Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na torcie rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.
  • 6. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

Porady

Tortownica o średnicy 18 cm.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % na każdy potrzebny krem, ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyDeserpodwieczorekdla gościPoczęstuneklekki torttort kokosowyprzepis_miesiąca1000biszkoptowy tortkokosowy tort

Komentarze

Podobne przepisy

SZPINAKOWA SZACHOWNICA Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Szpinakowa szachownica z pianką cytrynową

Ciasto szachownica w szpinakowej...

Budyniowa kostka z pianką cytrynową

Dodane przez: bienpyt

Budyniowa kostka z pianką cytrynową

Delikatne ciasto biszkoptowe z...

1

Dodane przez: Cukiereczek

Tort kokosowy z malinami

To nie jest zwykły tort, bo na...

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką

Dodane przez: anemon

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką

Pyszne i bezproblemowe do wykonania...

Dodane przez: diandra26

Ciasto biszkoptowo - kokosowe

Stary przepis ale ciasto przypadnie...

Tort

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tort Pavlova z kremem cytrynowym

Tort pięknie wygląda na talerzyku,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE