Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ten tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty. Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest prosty w wykonaniu.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopty x 3:

    2 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:

    1 śmietana typu ,,Śnieżka``
    200 ml zimnego mleka
    200 ml mleczka kokosowego ( biała część )
    1 łyżka żelatyny
    50 ml gorącej wody

    Pianka cytrynowa:

    1 śmietana typu ,,Śnieżka``
    150 ml zimnego mleka
    1 cytrynowa galaretka
    125 ml gorącej wody

    Dodatkowo:

    cukrowa posypka według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy.
  • 3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem.
  • 4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się ją będzie wyciskało.
  • 5. Dekoracja: Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na torcie rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.
  • 6. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

Porady

Tortownica o średnicy 18 cm. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % na każdy potrzebny krem, ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować