Torcik pomarańczowo-chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów.
Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową w 3/4 szklanki wody. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2.Z pomarańczy wygniatamy sok. Zostawiamy 1/2 kubka, do reszty dodajemy syrop trzcinowy i stawiamy na małym ogniu. Do odlanej części wsypujemy budyń i galaretkę, mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotujący się sok. Dodajemy również pokrojoną na małe cząstki margarynę. Wszystko razem mieszamy aż do momentu gęstnienia masy.
3.1/2 masy wylewamy na orzechy, układamy połowę ciastek Hitów,druga część kremu i druga warstwa hitów. Odstawiamy do zastygnięcia w zimnym miejscu.
4.Śmietankę ubijamy. Do usztywnionej dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone i zmielony ser biały. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę oraz ostudzoną galaretkę. Masę mieszamy i wykładamy na krem pomarańczowy. Posypujemy drugą częścią orzechów i dociskamy ciastkami oreo. Schładzamy minimum godzinę przed podaniem. Całość polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.
Komentarze