Tiramisu z kiwi z nutą cytrynową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Klasyczne tiramisu w nowej odsłonie. Idealne na każdą porę.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
    1 szt. jajko
    50 g cukru
    200 ml mleka
    30 g mąki kukurydzianej
    skórka z jednej cytryny
    gorzka czekolada w/g gustu
    200 g śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    6-7 szt. kiwi
    100 ml wody
    sok z pół cytryny
    80 ml likieru cytrynowego
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tiramisu

Tiramisu z kiwi z nutą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajko z cukrem i skórką z cytryny ubić na puszystą masę. Dodać mąkę kukurydzianą, przesianą przez sitko i mleko, wymieszać. Miskę z masą wstawić do gorącej kąpieli wodnej, stałe mieszając, aż masa się powiększy i będzie puszysta. Wyjąć z kąpieli wodnej. Ostudzić.
  • 2. 2. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone, połączyć z masą. Na koniec dodać czekoladę, startą na tartce, jeszcze raz wymieszać. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w talarki.
  • 3. 3. Wodę wymieszać z sokiem z pól cytryny i likierem cytrynowym. Biszkopty zanurzać w płynie. Spód prostokątnej formy (15x20) wyłożyć połową biszkoptów. Pierwszą część kremu wyłożyć na biszkopty. Poukładać plasterki kiwi. Następnie wyłożyć warstwę namoczonych biszkoptów. Wyłożyć drugą część kremu i plasterki kiwi. Na wierzch wyłożyć trzecią część kremu.
  • 4. 4. Deser przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować