Klasyczne tiramisu w nowej odsłonie. Idealne na każdą porę.
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
200 g podłużnych biszkoptów
1 szt. jajko
50 g cukru
200 ml mleka
30 g mąki kukurydzianej
skórka z jednej cytryny
gorzka czekolada w/g gustu
200 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
6-7 szt. kiwi
100 ml wody
sok z pół cytryny
80 ml likieru cytrynowego
kakao do posypania
Tiramisu z kiwi z nutą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajko z cukrem i skórką z cytryny ubić na puszystą masę. Dodać mąkę kukurydzianą, przesianą przez sitko i mleko, wymieszać. Miskę z masą wstawić do gorącej kąpieli wodnej, stałe mieszając, aż masa się powiększy i będzie puszysta. Wyjąć z kąpieli wodnej. Ostudzić.
2.2. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone, połączyć z masą. Na koniec dodać czekoladę, startą na tartce, jeszcze raz wymieszać. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w talarki.
3.3. Wodę wymieszać z sokiem z pól cytryny i likierem cytrynowym. Biszkopty zanurzać w płynie. Spód prostokątnej formy (15x20) wyłożyć połową biszkoptów. Pierwszą część kremu wyłożyć na biszkopty. Poukładać plasterki kiwi. Następnie wyłożyć warstwę namoczonych biszkoptów. Wyłożyć drugą część kremu i plasterki kiwi. Na wierzch wyłożyć trzecią część kremu.
4.4. Deser przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.
Komentarze