Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Klasyczny, włoski deser tym razem podany w kieliszkach. W kieliszkach ładnie się prezentuje i nie będzie problemu z krojeniem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 7 deserów:
    10-12 podłużnych biszkoptów
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulat
    2 łyżki likieru amaretto
    2 świeże jajka
    250 g mascarpone
    50 g cukru
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu Likiery

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczalną zalej ok. 100 ml gorącej wody, jak przestygnie dodaj likier amaretto. Rozdziel jajka. Żółtka zmiksuj na gładką i białą masę z 25 g cukru. Białka ubij osobno z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodawaj partiami mascarpone i miksuj. Na początku mogą być grudki, ale podczas intensywnego miksowania masa zrobi się jednolita i gęsta. Do tej masy wmieszaj delikatnie białka, rób to łyżką.
  • 2. Przygotuj 7 kieliszków lub pucharków. Biszkopty pokrusz w dłoniach na kawałki wielkości orzecha laskowego. Rozdziel do kieliszków do połowy ich wysokości. Polej kawą z amaretto, ok. 1-1,5 łyżki na każdy deser. Na biszkopty wyłóż krem, całość posyp kakaem. Deser przed podaniem warto schłodzić, wstaw go na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.

Porady

Żeby jajka można było w miarę bezpiecznie spożyć na surowo, należy je na ok. 10 sekund włożyć do wrzątku. Najlepiej jest też kupować jajka ze sprawdzonego źródła objętego opieką weterynaryjną. Wcale nie jest powiedziane że jajka wiejskie są bezpieczne pod kątem salmonelli. Jeśli masz jednak obawy, możesz zrezygnować z surowych jajek i zrobić deser na bazie mascarpone wymieszanym z ubitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Amaretto Kakao Likier migdałowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować