Chleb tygrysi ma charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Polecam!
Składniki:
Zaczyn:
70 g mąki pszennej typ 650
40 g ciepłej wody
7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
Ciasto właściwe:
powyższy zaczyn
400 g mąki pszennej typ 650
150 ml letniego mleka
100 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić, np. rzepakowym)
Pasta ryżowa:
130 g mąki ryżowej
100 ml letniej wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju sezamowego
szczypta soli
Tijgerbrood - holenderski chleb tygrysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem oraz mąką. Dobrze wymieszać i odstawić na ok. 60 minut do "ruszenia drożdży".
2.Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.
Ciasto przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty).
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami, uformować w krągły bochenek i umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 60 minut.
3.Po upływie 45 minut przygotować pastę ryżową: Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, solą, mąką i olejem. Dobrze wymieszać na gładką, gęstą masę (pasta powinna być takiej konsystencji, by rozprowadzana po chlebie nie spływała z niego). Gdyby masa była za rzadka, należy dodać odrobinę mąki, jeśli będzie za gęsta- dolać wody. Pastę odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wyrośnięty chlebek grubo wysmarować pastą ryżową i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika. Piec około 30 minut, aż skórka charakterystycznie popęka. Jeśli chlebek za szybko zacznie się rumienić, należy zmniejszyć temperaturę do 190 st.C.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!
Komentarze