Pieczony pyton tygrysi

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Złapany, upieczony :) Pyton tygrysi. Rolada mięsna w cieście drożdżowym. Polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 650)
    mleko 400 ml
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    drożdże świeże 30 gram
    8 łyżek oleju
    jako kurze 1 szt.
    żółtko 1 szt.
    białko do posmarowania
    czarnuszka do posypania
    ziarno słonecznika do posypania

    Farsz:

    Składniki:

    szynka gotowana 30 dag
    cebula 1 szt
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rolada

Pieczony pyton tygrysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony pyton tygrysi. 1. Wykonanie farszu:

    Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy składniki.
  • Pieczony pyton tygrysi. 2. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczony pyton tygrysi. 3. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Z 3 części wałkujemy placki a z pozostałych 3 kawałków ciasta placki ponacinane w kratkę, będą to nakładki na zwinięte rolady. Na każdy z 3 placków nakładamy farsz mięsny, posypujemy natką pietruszki i zwijamy w roladę, i tak robimy z pozostałymi dwoma plackami ciasta.
  • Pieczony pyton tygrysi. 4. Na każdą zwiniętą roladę nakładamy placek z wyciętą wałkiem specjalnym kratkę i nakładamy na zwiniętą roladę. Końce podwijamy i zlepiamy pod spód. Tak robimy z pozostałymi roladkami i nakładkami z wyciętą kratką. Tak przygotowane rolady układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Pieczony pyton tygrysi. 5. Wyrośnięte rolady smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami.
  • Pieczony pyton tygrysi. 6. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 30 minut, na środkowej półce, grzałki dół/góra.
  • Pieczony pyton tygrysi. 7. Gdy roladki będą ładnie zarumienione, kończymy pieczenie, studzimy na kratce.
  • Pieczony pyton tygrysi. 8. Ostudzone kroimy w kawałki i delektujemy się.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować