2.Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Z 3 części wałkujemy placki a z pozostałych 3 kawałków ciasta placki ponacinane w kratkę, będą to nakładki na zwinięte rolady. Na każdy z 3 placków nakładamy farsz mięsny, posypujemy natką pietruszki i zwijamy w roladę, i tak robimy z pozostałymi dwoma plackami ciasta.
4.Na każdą zwiniętą roladę nakładamy placek z wyciętą wałkiem specjalnym kratkę i nakładamy na zwiniętą roladę. Końce podwijamy i zlepiamy pod spód. Tak robimy z pozostałymi roladkami i nakładkami z wyciętą kratką. Tak przygotowane rolady układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte rolady smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami.
6.Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 30 minut, na środkowej półce, grzałki dół/góra.
7.Gdy roladki będą ładnie zarumienione, kończymy pieczenie, studzimy na kratce.
Komentarze