tavuklu şehriye çorbasi - turecki rosół z kurczaka

3.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Łatwy

tavuklu şehriye çorbasi czyli turecki rosół z kurczaka; chociaż jak dla mnie to taka trochę inna zupa pomidorowa. tak czy owak przepis wart wypróbowania, bo to zawsze coś innego...

  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe pomidory
    udko z kurczaka
    4 szkl wody
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki masła
    łyżka suszonej mięty
    5 łyżek makaronu o kształcie ryżu
    pieprz, sól
    sok z polowy cytryny
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tavuklu şehriye çorbasi - turecki rosół z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. umytego kurczaka wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy i obieramy od kości.
  • 2. Masło roztapiamy w garnku wrzucamy miętę i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przykrywamy; dusimy 3-4 minuty.
  • 3. Do pomidorów wlewamy bulion z kurczaka i dodajemy koncentrat (ja miałam bardzo dojrzałe polne pomidory więc koncentrat pominęłam) Przykrywamy i gotujemy ok 10 minut.
  • 4. Wsypujemy makaron, wrzucamy rozdrobnione mięso i gotujemy jeszcze ok 10 min do momentu aż makaron będzie miękki.
  • 5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować