tavuklu şehriye çorbasi czyli turecki rosół z kurczaka; chociaż jak dla mnie to taka trochę inna zupa pomidorowa. tak czy owak przepis wart wypróbowania, bo to zawsze coś innego...
40 min
Łatwy
Składniki:
2 duże dojrzałe pomidory
udko z kurczaka
4 szkl wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
łyżka suszonej mięty
5 łyżek makaronu o kształcie ryżu
pieprz, sól
sok z polowy cytryny
Tavuklu şehriye çorbasi - turecki rosół z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.umytego kurczaka wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy i obieramy od kości.
2.Masło roztapiamy w garnku wrzucamy miętę i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przykrywamy; dusimy 3-4 minuty.
3.Do pomidorów wlewamy bulion z kurczaka i dodajemy koncentrat (ja miałam bardzo dojrzałe polne pomidory więc koncentrat pominęłam) Przykrywamy i gotujemy ok 10 minut.
4.Wsypujemy makaron, wrzucamy rozdrobnione mięso i gotujemy jeszcze ok 10 min do momentu aż makaron będzie miękki.
5.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny.
Komentarze