PUM PUM ÇORBASI

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Treściwa kremowa zupka z grzankami o wyrazistym smaku:) Przepis pochodzi z miejscowości Bartın w północnej Turcji.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
    3 szklanki bulionu
    ½ szklanki mleka
    olej
    300 gram mięsa mielonego/ 30 dag sucuk, pastırmy lub iinnej suszonej wędliny
    2 - 3 kromki chleba tostowego
    żółty ser (kaşar, kaszkawał lub parmezan)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Pum pum çorbasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypujemy mąkę, dolewany bulion, mleko i gotujemy uważając przy tym aby nie utworzyły się grudki z mąki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni podsmażamy mięso/ wędlinę. Kiedy zupa zgęstnieje możemy dodać usmażone mięso i starty ser.
  • 3. Dodajemy grzanki z chleba tostowego - mogą być smażone jak i pieczone.
  • 4. Zupę przelewamy do miseczek, wrzucamy grzanki i sypiemy serem. Można dodać sos z masła i przecieru pomidorowego co widać na zdjęciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować