tatar ze śledzia z paluszkami grissimi i roszponką

0 (0 ocen)

  • Średni

śledź.....mówili że nauczę się go jeść jak będę w ciąży.....byłam dwa razy i się nie nauczyłam....do czasu...dopóki nie pojechałam do Wieliczki,spróbowałam i tak zaczęłam robić tatara ze śledzia....

  • Średni

Składniki:


  • - śledzie: 5 sztuk
    - cytryna: 1 sztuka
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 50 mililitrów

    - ogórek korniszon: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - kapary: 70 gramów
    - ketchup pikantny: 3 łyżki
    - musztarda sarepska Kamis: 1 łyżka
    - olej: 100 mililitrów
    - natka pietruszki świeża: 0.5 pęczka

    - mąka pszenna (typ 550): 750 gramów
    - parmezan , starty: 60 gramów
    - sól: 18 gramów
    - masło (miękkie): 125 gramów
    - mleko: 450 mililitrów
    - drożdże: 18 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tatar ze śledzia z paluszkami grissimi i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. surowe płaty śledzia kładziemy skóra do dołu,skrapiamy obficie sokiem z cytryny, lekko solimy i polewamy oliwą z oliwek,odstawiamy na noc do lodówki.....rano filetujemy skórę i drobno siekamy w kosteczkę....przygotowywujemy sos: siekamy ogóreczki, cebule i kapary w drobniutka kosteczkę,dodajemy ketchup ,musztarde,olej do smaku doprawiamy sosem tabasco kilka kropel,papryką mieloną ostrą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym...mieszamy delikatnie ze śledziem, dodajemy posiekaną natkę ....odstawiamy do lodówki żeby się przegryzło...w tym czasie mozemy przygotowac paluszki grisimi..750gr mąki,60gr startego suchego parmezanu,18gr soli,125gr masła,450ml mleka,18gr drożdży-wszystkie składniki mieszamyi odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło...rozwałkowywujemy na placki 0.5cm grubości i kroimy w bardzo cienkie paseczki, turlamy na desce na kształt paluszków..pieczemy 10min w temperaturze 180 stopni C...układamy na talerzu,dekorujemy sałatą roszponką ...SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować