śledź.....mówili że nauczę się go jeść jak będę w ciąży.....byłam dwa razy i się nie nauczyłam....do czasu...dopóki nie pojechałam do Wieliczki,spróbowałam i tak zaczęłam robić tatara ze śledzia....
Średni
Składniki:
- śledzie: 5 sztuk
- cytryna: 1 sztuka
- Oliwa z oliwek extra virgin: 50 mililitrów
Tatar ze śledzia z paluszkami grissimi i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.surowe płaty śledzia kładziemy skóra do dołu,skrapiamy obficie sokiem z cytryny, lekko solimy i polewamy oliwą z oliwek,odstawiamy na noc do lodówki.....rano filetujemy skórę i drobno siekamy w kosteczkę....przygotowywujemy sos: siekamy ogóreczki, cebule i kapary w drobniutka kosteczkę,dodajemy ketchup ,musztarde,olej do smaku doprawiamy sosem tabasco kilka kropel,papryką mieloną ostrą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym...mieszamy delikatnie ze śledziem, dodajemy posiekaną natkę ....odstawiamy do lodówki żeby się przegryzło...w tym czasie mozemy przygotowac paluszki grisimi..750gr mąki,60gr startego suchego parmezanu,18gr soli,125gr masła,450ml mleka,18gr drożdży-wszystkie składniki mieszamyi odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło...rozwałkowywujemy na placki 0.5cm grubości i kroimy w bardzo cienkie paseczki, turlamy na desce na kształt paluszków..pieczemy 10min w temperaturze 180 stopni C...układamy na talerzu,dekorujemy sałatą roszponką ...SMACZNEGO
Komentarze