czekoladowe raviolli z ricottą i sosem waniliowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

smaczna i pożywna przekąska ,pięknie prezentujący sie deser...polecam dla każdego a i niejadkom zasmakuje..

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:800g maki pszennej,10 jajek,sól szczypta,20dag orzkiej czekolady
    FARSZ:500g ricotty,cukier kryształ do smaku,pomarańcza 2szt
    SOS WANILIOWY: 500ml śmietanki 30%,laska wanili,cukier kryształ do smaku

Czekoladowe raviolli z ricottą i sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać,czekoladę rozpuścić na parze,wybic jajka,wszystkie składniki dokładnie wymieszać,odstawić na 20min
    Ricottę wymiezać z cukrem i startą skórką pomarańczową z 2 pomarańczy
    Laskę wanilii rozkroić,wrzucić do śmietanki i gotować do wygotowania ołowy obiętości,doprawić cukrem
    Przygotowane ciasto rozwałkować na cienkie płaty,przy pomocy szprycy wyłożyc farsz i przykryć drugim płatem.
    Przy pomocy radełka formować raviolii.Gotujemy we wrzącej wodzie 3-4 minuty.POdajemy z sosem wanilowym ewentualnie z owocami.
    Dekorujemy według uznania, ja użyłam suszonych płatków polnych chabrów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy