Nadziewana pieczeń z kurczaka pod bekonowym płaszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowywujemy nadzienie:suszone pomidory i cebulki kroimy w drobną kosteczkę,rozgniatamy czosnek i na tym czosnku siekamy natke pietruszki ( będzie bardziej wyrazisty smak),mieszamy z bułka tartą,odstawiamy.Piersi z kurczaka rozcinamy wzdłuż,przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem,solimy i pieprzymy,wypełniamy nadzieniem,posypujemy startym parmezanem,mocno rolujemy,uładamy wdłuż ułożonych jeden obok drugiego plastrów bekonu końcem piersi do dołu,owijamy plastrami na przemian i na ukos(będzie przypominało jodełkę).gałązki rozmarynu wetknąc pomiędzy plastry bekonu.Zasznurować nitką kuchenną lub wykałaczkami,piec w piekarniku ok 40min w temperaturze 160stopni....podawać np z frytkami lub tylko sałatką..ja podałam ze szpinakiem podsmażonym na maśle z czosnkiem...
Komentarze