tatar ze śledzia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jeśli lubicie śledzie i marynowane grzybki - tatar ze śledzia z pewnością Wam posmakuje. Przepis na tatar ze śledzia jest bardzo prosty i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego wykonaniem. Tatar świetnie sprawdzi się na Wigilię, a także jako sałatka na Sylwestra.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a'la matias
    8 pieczarek marynowanych (lub innych grzybków)
    2-3 małe dymki ze szczypiorem
    1 łyżka ostrej musztardy
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżki oleju
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Tatar ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję w drobną kostkę. Grzybki i dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekam i dodaję do śledzi (część zostawiam do dekoracji). Przyprawiam musztardą, miodem i pieprzem, dolewam olej. Całość mieszam. Przed podaniem posypuję szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować