Burger z jajkiem sadzonym w środku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Burger z sarniny w środku skrywa jajko z płynnym żółtkiem. Taki kotlet świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami jak i podany w bułce w formie hamburgera.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • na każdego burgera:
    250-300 g mielonej sarniny lub wołowiny
    sól
    pieprz
    jajko od szczęśliwej kury
    szczypiorek, dymka lub drobno posiekany młody por
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Hamburgery

Burger z jajkiem sadzonym w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Ręce zwilżamy olejem. Za pomocą praski do burgerów kształtujemy kotlet z wgłębieniem. W otwór wbijamy jajko, posypujemy je szczypiorkiem lub młodym porem. Jajko solimy i pieprzymy. Ostrożnie, by nie rozlać żółtka przykrywamy drugim kotletem. Szczelnie zlepiamy.
    Na klarowanym maśle smażymy burgery. Najpierw obsmażamy je z obu stron przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 3-5 minut w zależności od grubości kotleta.

    Gotowe burgery możemy podawać w bułce w towarzystwie sałaty, pikli, cebuli i smażonego bekonu z sosem keczupowo-musztardowym lub jak tradycyjnego mielonego z sałatką i ziemniakami.

Porady

Jeśli nie mamy specjalnej praski do nadziewania burgerów możemy użyć metalowej obręczy i ręcznie ukształtować kotlety.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować