Mini Tarty Czekoladowe

0 (0 ocen)

Są idealnym upominkiem dla ukochanej osoby.

Składniki:

  • TARTY:
    300 g mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    150 g zimnej margaryny
    2 żółtka
    1-2 łyżki lodowatej wody
    szczypta soli

    CZEKOLADOWE WNĘTRZE:
    200 g gorzkiej czekolady
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki gorzkiego kakao
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (u mnie zbożowa)
    4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    4 krople aromatu rumowego
    szczypta soli morskiej

    DEKORACJA:
    cukrowe serduszka
    różowe wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
    mleczne draże lub jogurtowe (są różowe)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini tarty czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. TARTY: Podane składniki siekamy ze sobą i zagniatamy szybko elastyczne ciasto,ewentualnie podsypując odrobiną mąki. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Spód i boki nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190-200 stopniach przez około 13-15 minut (góra)
  • 2. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy kakao, kawę, orzechy i aromat. Studzimy mieszając od czasu do czasu. Chłodną masę czekoladową wlewamy do tartaletek, około 2 łyżek masy na sztukę (masa sama rozleje się) . Wstawiamy do lodówki w najzimniejsze miejsce. Po około 15-20 minutach ozdabiamy cukrowymi serduszkami i mlecznymi drażami (wcześniej położone na czekoladzie mogą się rozpuścić i puścić barwnik). Zostawiamy w lodówce do zastygniecia na kilka godzin.

Porady

Gdy nie mamy cukrowych serduszek deser możemy ozdobić bitą śmietaną. Zamiast kawy i aromatu rumowego można dodać startą skórkę z cytryny, a zamiast orzechów rodzynki. Tarty podawać w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować