Mini tarty czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.TARTY: Podane składniki siekamy ze sobą i zagniatamy szybko elastyczne ciasto,ewentualnie podsypując odrobiną mąki. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Spód i boki nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190-200 stopniach przez około 13-15 minut (góra)
2.Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy kakao, kawę, orzechy i aromat. Studzimy mieszając od czasu do czasu. Chłodną masę czekoladową wlewamy do tartaletek, około 2 łyżek masy na sztukę (masa sama rozleje się) . Wstawiamy do lodówki w najzimniejsze miejsce. Po około 15-20 minutach ozdabiamy cukrowymi serduszkami i mlecznymi drażami (wcześniej położone na czekoladzie mogą się rozpuścić i puścić barwnik). Zostawiamy w lodówce do zastygniecia na kilka godzin.
Porady
Gdy nie mamy cukrowych serduszek deser możemy ozdobić bitą śmietaną.
Zamiast kawy i aromatu rumowego można dodać startą skórkę z cytryny, a zamiast orzechów rodzynki.
Tarty podawać w temperaturze pokojowej.
Komentarze