Tarteletki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pochwała prostoty. Idealne, kiedy nie ma czasu na skomplikowane wypieki.

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - śliwki węgierki: 700 dekagramów
    - budyń waniliowy: 1 opakowanie
    - mleko: 400 mililitrów
    - ew. cukier: 2 łyżki
    - płatki migdałowe: 9 łyżek
    - dżem morelowy: 9 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarteletki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik podgrzać do 210 stopni.
  • 2. Budyń ugotować wedle wskazówek na opakowaniu, lecz jedynie z 400ml mleka i bez cukru (chyba, że śliwki są mało słodkie lub lubicie bardzo słodkie ciasta) i odstawić na bok.
  • 3. Kiedy budyń stygnie, umyć śliwki, przekroić na pół i wypestkować.
  • 4. Ciasto francuskie pokroić na 6-9 równej wielkości prostokątów i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Brzegi każdego z nich lekko zawinąć, aby powstał wałek. Na każdym kawałku rozsmarować jednakową ilość budyniu, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek przecięciem do góry. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika.
  • 5. Piec około 20-25 minut lub, aż ciasto ładnie zbrązowieje. Wyjąć z piekarnika i od razu podawać. Ewentualnie można posmarować podgrzanym dżemem morelowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować