Tarteletki z domowym kajmakiem i gruszką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Deser na raz do łapki, a daje tyle słodyczy, że każdy łasuch będzie zadowolony. Kruche ciasto z domowym kajmakiem tworzy bardzo dobrany duet, a przełamuje go lekko kwaśna gruszka, więc na dobry początek dnia poleca się do małej czarnej!.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    - 20 dag mąki pszennej
    - 10 dag masła
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki zimnej wody
    - 1 żółtko
    - szczypta soli

    Kajmak:

    - 12 dag cukru kryształu
    - 250 ml śmietany 30-36 %
    - 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Kajmak

Tarteletki z domowym kajmakiem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki, a następnie małymi porcjami wypełniać wysmarowane olejem foremki. Piec na złoty kolor ok. 10 minut w temperaturze 200 C.


    Kajmak:

    1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.

    2. Wystudzonym kajmakiem napełniamy tarteletki, a na wierzchu układamy plastry gruszki.

Porady

Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest o wiele smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować