Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia na szybko ciasteczka w foremkach tarteletki.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 jajko
szczypta soli
8 g cukru waniliowego
60 g cukru
60 ml oleju
125 g jogurtu naturalnego
kilka kropli olejku pomarańczowego
140 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
słoiczek dżemu morelowego
wiórki kokosowe do dekoracji
Tarteletki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko wybić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić trzepaczką. W szejkerze rozmieszać olej z jogurtem i olejkiem pomarańczowym, dodać do masy jajecznej ciągle mieszając trzepaczką. Na koniec przesiać mąkę wymieszaną z drożdżami i wymieszać do otrzymania gładkiej masy.
2.Foremki (tarteletki 6 do 10 szt. w zależności od ich wielkości) wysmarować wewnątrz olejem. Przelać masę do do foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
3.Po wyjęciu z foremek, ciasteczka posmarować po wierzchu dżemem morelowym i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze