Mazarynki -szwedzkie tarteletki migdałowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mazarynki ich nazwa pochodzi od francuskiego kardynała Mazarina.
Te szwedzkie tarteletki są naprawdę bardzo smaczne i warte spróbowania.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    150 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    85 g cukru
    115 g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka wódki
    Nadzienie
    100 g masła
    2 jajka
    100 g cukru
    150 g płatków migdałowych
    1 łyżeczka olejku migdałowego (pominęłam)
    płatki migdałowe do dekoracji
    Lukier
    2 łyżki mleka
    150 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazarynki -szwedzkie tarteletki migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
    Ciasto owinąć folią i schłodzić 2 godziny w lodówce.
    Foremkę na muffiny (12 gniazd) natłuścić masłem.
    Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wyciąć kółka o 0,5 cm większe od średnicy otworów w foremce.
    Każde koło umieścić w foremce tak aby przylegało do dna i boków.
    Nadzienie
    W rondlu roztopić masło. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać migdały i olejek.
    Wlewać stopniowo masło miksując.
    Wlać masę do otworów z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.
    Ciasto powinni mieć złotobrązowy kolor.
    Wystudzić
    lukier
    Wszystko dokładnie wymieszać i obficie polać babeczki.
    Ozdobić płatkami migdałowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować