Mazarynki -szwedzkie tarteletki migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć folią i schłodzić 2 godziny w lodówce.
Foremkę na muffiny (12 gniazd) natłuścić masłem.
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wyciąć kółka o 0,5 cm większe od średnicy otworów w foremce.
Każde koło umieścić w foremce tak aby przylegało do dna i boków.
Nadzienie
W rondlu roztopić masło. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać migdały i olejek.
Wlewać stopniowo masło miksując.
Wlać masę do otworów z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.
Ciasto powinni mieć złotobrązowy kolor.
Wystudzić
lukier
Wszystko dokładnie wymieszać i obficie polać babeczki.
Ozdobić płatkami migdałowymi
Komentarze