Tarte świeże ogórki na zimę

3.5 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Może zechcecie przepis na szybszą wersję ogórków tartych do słoików na zimę? Robię takie co roku i zawsze są super kwaśne. W sam raz na zupę ogórkową, której często nam się chce w czasie zimy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,800 kg ogórków gruntowych,
    3,5 łyżki drobnej soli,
    1 kwiat kopru,
    1 mały ząbek czosnku,
    1 mały kawałek chrzanu,
    1 liść wiśni lub czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z ogórków

Tarte świeże ogórki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarte ogórki 1. Zebrane z działki lub kupne ogórki gruntowe dokładnie umyć a następnie odciąć z obu stron końce ( odcinamy od jasnej strony wtedy ogórki nie są gorzkie ). Tak przygotowane ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej a następnie posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki
  • tarte ogórki 2. Gdy już ogórki po około piętnastu minutach puściły ładnie soki wtedy do słoika ( ja słoiki brałam takie po dżemach aby było w sam raz na zupę ), układać po jednym kwiat kopru może być razem z gałązką kopru, ząbek czosnku przekrojony na połowę, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni w zależności od wielkości słoika. Do przygotowanych słoików uciskając przełożyć nasolone ogórki a następnie zalać powstałym sokiem. Ogórki szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować czyli kisić się
  • tarte ogórki 3. Ogórki po staniu w ciepłym miejscu po trzech dniach już dość ładnie się kiszą co jest widoczne gołym okiem i słychać jak pracują i puszczają sok ( można sprawdzić odkręcając jak strzelą ). Po trzech dniach widocznej pracy ogórków pozostawić jeszcze przez dwa dni w ciepłym miejscu a następnie przenieść je do zimnej piwnicy

Porady

Gdy już ogórki po około piętnastu minutach puściły ładnie soki wtedy do słoika ( ja słoiki brałam takie po dżemach aby było w sam raz na zupę ), układać po jednym kwiat kopru może być razem z gałązką kopru, ząbek czosnku przekrojony na połowę, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni w zależności od wielkości słoika. Do przygotowanych słoików uciskając przełożyć nasolone ogórki a następnie zalać powstałym sokiem. Ogórki szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować czyli kisić się

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować