Tartaletki żurawinowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zapraszam na kruche tartaletki z żurawiną moczoną w whiskey, przykrytą śmietankowym ciastem i delikatną bezą. Poezja smaku :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • kruche ciasto:
    150 g mąki
    70 g margaryny
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki cukru pudru

    ciasto śmietanowe:
    1 jajko
    200 g śmietany 36%
    70 g cukru kryształu
    60 g mąki pszennej
    3 łyżki whiskey

    nadzienie:
    200 g żurawiny suszonej
    100 g orzechów włoskich
    ok 1/3 szklanki whiskey

    beza:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z bakaliami 1. Żurawinę namoczyć w whiskey. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim trzy foremki o średnicy 12 cm lub formę na tartę o średnicy 26 cm. Na ciasto wyłożyć osączoną żurawinę i orzechy włoskie.
  • Z ciastem śmietanowym 2. Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, mąkę i 3 łyżki alkoholu, w którym moczyła się żurawina. Tak przygotowana masę wylać na bakalie.
  • Po zapieczeniu 3. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut (na złoty kolor). Białka ubić na sztywno z cukrem, na końcu wymieszać z mąką i octem. Pianę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze 20 minut w temperaturze 150 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku.

Porady

Żółtka pozostałe po przygotowaniu bezy można wykorzystać do kruchego ciasta zamiast śmietany. Ja zrobiła z nich kogel-mogel :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować