Tartaletki z rabarbarem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Pyszne, kruche małe co nieco do kawki. Słodycz ciasta przełamana kwaskowym rabarbarem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 4 sztuki:

    Ciasto:
    -1 pełna szklanka mąki krupczatki
    -100 g zimnego masła
    -2 żółtka
    -4 łyżki cukru pudru
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli

    Nadzienie i kruszonka:
    -2 laski rabarbaru
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 4 krążki (ja zrobiłam to za pomocą małej salaterki). Układamy w czterech wysmarowanych masłem foremkach do tartaletek. Ciasto nakłuwamy widelcem, by za bardzo nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 minut.
  • 3. W tym czasie z mąki, masła i cukru wyrabiamy palcami kruszonkę, a obrany rabarbar kroimy w kostkę. Na zapieczone tartaletki wykładamy rabarbar i wysypujemy kruszonkę. Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Porady

Upieczone tartaletki można posypać szczyptą cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować