Tartaletki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 4 krążki (ja zrobiłam to za pomocą małej salaterki). Układamy w czterech wysmarowanych masłem foremkach do tartaletek. Ciasto nakłuwamy widelcem, by za bardzo nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 minut.
3.W tym czasie z mąki, masła i cukru wyrabiamy palcami kruszonkę, a obrany rabarbar kroimy w kostkę. Na zapieczone tartaletki wykładamy rabarbar i wysypujemy kruszonkę. Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Porady
Upieczone tartaletki można posypać szczyptą cynamonu.
Komentarze