Tartaletki z truskawkami, chrupiącą kruszonką i nutą wanilii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kruche, pachnące aromatyczną wanilią tartaletki ze świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    150g masła ekstra
    1/2 szklanka cukru pudru
    2 żółtka

    Kruszonka:
    100g mąki orkiszowej
    50g cukru
    50g masła ekstra

    500g truskawek
    1/2 laski wanilii
    2 łyżki cukru
    bułka tarta
    olej kokosowy do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z truskawkami, chrupiącą kruszonką i nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1i2e5re 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać miąższ z laski wanilii, zasypać cukrem i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • image-2902wyg 3. Ciasto:

    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą,. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-10 minut.
  • image-1nwlw6n 4. Podpieczone spody tartaletek uzupełnić truskawkami z wanilią
    i posypać na wierzchu kruszonką. Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować