Tartaletki z truskawkami, chrupiącą kruszonką i nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać miąższ z laski wanilii, zasypać cukrem i całość dokładnie wymieszać.
2.Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą,. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-10 minut.
4.Podpieczone spody tartaletek uzupełnić truskawkami z wanilią
i posypać na wierzchu kruszonką. Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Komentarze