Tartaletki z jabłkiem i bezą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem. Dodaj zimne masło, dwa żółtka oraz łyżkę zimnej wody. Dokładnie wyrób ciasto na jednolitą masę. Formy na tartaletki wysmaruj masłem oprósz mąką, wylep formy ciastem, ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na ok 1 godzinę
2.Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne, pokrój w cieniutkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, wyłóż jabłka na ciasto, oprósz cynamonem. Orzechy włoskie posiekaj posyp jabłka. Włóż do rozgrzanego piekarnika 180*C, piecz ok 10 min.
3.W tym czasie ubij pianę z białek z kilkoma kroplami z soku z cytryny. Gdy białka będą już prawie ubite dodawaj po łyżce cukru pudru. Ubijaj tak długo aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Gdy podpieczemy tartaletki wyciągamy je z pieca i nakładamy łyżką bezę kokosową.
4.Wkładamy z powrotem do pieca i pieczemy ok 20 min aż beza kokosowa nam lekko się przyrumieni. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Z tego przepisu wyszło mi 10 mini tart. Jesli ciasto nie będzie chciało nam się zagnieść dodajmy jeszcze odrobinę zimnej wody czasem może nam sie tak zdarzyć gdyż to wszystko zależy od mąki.
Komentarze