Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

  • wyświetlono: 1258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Na to ciasto wystarczy popatrzeć by sięgnąć po kawałek i kawałek i kawałek....

juchab
  • 25 porcje
  • 50min

Składniki

Blaszka 25x40cm
Ciasto makowe:
6 jajek
½ szklanki maku
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
250g margaryny
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza kokosowa:
4 białka
¾ szklanki cukru pudru
150g kokosu

Masa jabłkowa:
600g obranych jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
¼ szklanki wody

Krem budyniowo - śmietanowy:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
330ml śmietanki 30%
7 łyżek cukru pudru
16g cukru waniliowego
20g żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

  • 1. Ciasto makowe:
    Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać śmietanę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia i piec około 40 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2. Beza kokosowa:
    Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos wymieszać łyżką. Pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, upiec na złoty kolor w 180 st.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Jabłka pokroić w grubsze piórka, przełożyć do garnka, podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia.
  • 4. Krem budyniowo - śmietanowy:
    Odlać szklankę mleka i rozmieszać z niej budynie z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Całość dokładnie zmiksować.
  • 5. Przełożenie:
    Na ciasto makowe przełożyć zimną masę jabłkową, gdy stężeją nałożyć połowę kremu waniliowego, na niego bezę kokosową. Ponownie krem waniliowy i ciasto makowe. Wierzch polać polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezajabłkakokosmakciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Pyszne, lekkie ciasto

Ciasto makowo - jabłkowe z kremem kokosowym

Dodane przez: juchab

Ciasto makowo - jabłkowe z kremem kokosowym

To ciasto łączy w sobie dwa ciasta,...

CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ

Makowiec z bezą orzechową i pianką...

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

Dodane przez: edytaha

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

Ciasto upieczone według przepisu...

MAKOWA PANIENKA

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto makowe z malinami i kremem - Makowa...

Znacie ciasto Makowa Panienka?...

Ciasto kakaowe z bezą makowo - kokosową pod czekoladową chmurką

Dodane przez: juchab

Ciasto kakaowe z bezą makowo - kokosową pod...

Proste w przygotowaniu, a niezwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE