Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać śmietanę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia i piec około 40 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
2.Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos wymieszać łyżką. Pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, upiec na złoty kolor w 180 st.
3.Masa jabłkowa:
Jabłka pokroić w grubsze piórka, przełożyć do garnka, podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia.
4.Krem budyniowo - śmietanowy:
Odlać szklankę mleka i rozmieszać z niej budynie z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Całość dokładnie zmiksować.
5.Przełożenie:
Na ciasto makowe przełożyć zimną masę jabłkową, gdy stężeją nałożyć połowę kremu waniliowego, na niego bezę kokosową. Ponownie krem waniliowy i ciasto makowe. Wierzch polać polewą.
Komentarze