Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

4.47 (187 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Na to ciasto wystarczy popatrzeć by sięgnąć po kawałek i kawałek i kawałek....

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto makowe:
    6 jajek
    ½ szklanki maku
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru pudru
    250g margaryny
    3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza kokosowa:
    4 białka
    ¾ szklanki cukru pudru
    150g kokosu

    Masa jabłkowa:
    600g obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    ¼ szklanki wody

    Krem budyniowo - śmietanowy:
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    330ml śmietanki 30%
    7 łyżek cukru pudru
    16g cukru waniliowego
    20g żelatyny
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:
    Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać śmietanę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia i piec około 40 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2. Beza kokosowa:
    Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos wymieszać łyżką. Pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, upiec na złoty kolor w 180 st.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Jabłka pokroić w grubsze piórka, przełożyć do garnka, podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia.
  • 4. Krem budyniowo - śmietanowy:
    Odlać szklankę mleka i rozmieszać z niej budynie z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Całość dokładnie zmiksować.
  • 5. Przełożenie:
    Na ciasto makowe przełożyć zimną masę jabłkową, gdy stężeją nałożyć połowę kremu waniliowego, na niego bezę kokosową. Ponownie krem waniliowy i ciasto makowe. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować