Tartaletki z jajkami i awokado

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tartaletki z kruchego ciasta wypełnione sałatką jajeczną to wspaniały pomysł na przystawkę. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i na pewno zachwyci niejednego gościa.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    125 g margaryny
    1 jajko
    2 szczypty soli
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18%

    SAŁATKA JAJECZNA:

    2 dojrzałe awokado
    4 jajka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sok z 1/2 cytryny
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    sól
    pieprz czarny
    rzeżucha do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Jajko Przystawki

Tartaletki z jajkami i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tartaletki 1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimną margaryną. Zagnieść gładkie ciasto razem z jajkiem i śmietaną. Rozwałkować na grubość ok 4 mm. Przy pomocy foremek wycinać krążki i wkładać na dno dociskając dobrze do brzegów tartaletek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia.
  • nadzienie 2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
    Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny i dodać pozostałe składniki. Wymieszać doprawiając solą i pieprzem.
    Sałatkę nakładać do upieczonych tartaletek tuż przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jajka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować