TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wytrawne tartaletki kakaowe z nadzieniem z buraczków i fety to przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Tartaletki:
    1 szklanka mąki pszennej
    100 g masła
    2-3 łyżki śmietany 30%
    1 łyżka kakao
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    Nadzienie
    1-2 buraki czerwone
    1 cebula czerwona
    2 łyżki oliwy
    1-2 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    1/2 op. sera feta
    2 jajka
    1/2 szklanki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki

Tartaletki buraczkowe z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tartaletki:
    Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.
  • 2. Nadzienie:
    Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie aż będą miękkie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraki oraz ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu ok. 5 min. Studzimy.
    Jajka lekko roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką. Lekko przyprawiamy pieprzem i solą. Ser feta kroimy w drobną kosteczkę.
    Wystudzone tartaletki napełniamy podsmażonymi buraczkami i zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki fety.
  • 3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
    Podajemy na ciepło.

Porady

Aby skrócić sobie czas pracy możemy użyć mrożonych buraków tartych. Wtedy trochę dłużnej trzeba trzymać je na ogniu, do momentu odparowania całej wody. Dopiero po odparowaniu wody z buraków dodajemy ocet, cukier, sól oraz pieprz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować