Tarta ziemniaczana z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy ciasto: mąkę przesiewamy
przez sito i siekamy
z masłem. Wbijamy jajko, dodajemy
śmietanę i szczyptę
soli. Wyrabiamy, owijamy w folię
spożywczą i wstawiamy na
30 minut do lodówki.
2.Ciasto rozwałkowujemy na
grubość ok. 4 mm i wkładamy
do natłuszczonej formy.
3.Farsz: ziemniaki myjemy, gotujemy
w mundurkach, studzimy,
obieramy i kroimy w talarki.
Cebule i czosnek obieramy
i siekamy. Pieczarki oczyszczamy,
kroimy w plastry i wraz
z cebulą i czosnkiem smażymy
na oleju. Brokuła myjemy i dzielimy
na różyczki. Ser ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
4.Na ciasto wykładamy: 1/3
ziemniaków, 1/2 pieczarek z cebulą,
1/2 sera. Doprawiamy.
Czynność powtarzamy. Na koniec
wykładamy ostatnią warstwę
ziemniaków oraz brokuła.
Jajka, śmietany i szczyptę soli
mieszamy i polewamy tartę.
Pieczemy 45 minut w 180 °C.
Komentarze