Tarta z brokułami i szpinakiem

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszną tartę z brokułami i szpinakiem z dodatkiem sera pleśniowego i mozarelli. Przepis na formę o średnicy 26 cm.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    100 g masła
    1 żółtko
    2 łyżki gęstej śmietany 18 %

    Farsz:
    300 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
    3 ząbki czosnku
    120 g sera pleśniowego blue
    kilka małych kuleczek mozarelli
    1 jajko
    1 łyżka gęstej śmietany 18 %
    sól i pieprz do smaku
    masło klarowane lub olej do smażenia

    Dodatkowo:
    groch lub fasola do obciążenia ciasta
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brokułami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem. Po upływie czasu ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, dokładnie ułożyć, zawinąć brzegi i podziurkować widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła i wysypać fasolę lub groch do obciążenia. Przełożyć do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. W międzyczasie przygotować farsz.

    Brokuł podzielić na różyczki i ugotować kilka minut w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiny cukru. Następnie odsączyć na sitku.

    Szpinak umyć i usmażyć na patelni. Do szpinaku dodać połowę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtko.

    Brokuły przełożyć na patelnię ze szpinakiem i wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z farszem. Przełożyć do upieczonego ciasta. Na górę poukładać drugą połowę kosteczek sera pleśniowego oraz połówki kulek mozarelli. Całość włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę i można podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować