REKLAMA

Tarta z brokułami i szpinakiem

wyświetlono: 1232 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Przepis na pyszną tartę z brokułami i szpinakiem z dodatkiem sera pleśniowego i mozarelli. Przepis na formę o średnicy 26 cm.

opublikowany: 29.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    100 g masła
    1 żółtko
    2 łyżki gęstej śmietany 18 %

    Farsz:
    300 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
    3 ząbki czosnku
    120 g sera pleśniowego blue
    kilka małych kuleczek mozarelli
    1 jajko
    1 łyżka gęstej śmietany 18 %
    sól i pieprz do smaku
    masło klarowane lub olej do smażenia

    Dodatkowo:
    groch lub fasola do obciążenia ciasta
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem. Po upływie czasu ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, dokładnie ułożyć, zawinąć brzegi i podziurkować widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła i wysypać fasolę lub groch do obciążenia. Przełożyć do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. W międzyczasie przygotować farsz.

    Brokuł podzielić na różyczki i ugotować kilka minut w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiny cukru. Następnie odsączyć na sitku.

    Szpinak umyć i usmażyć na patelni. Do szpinaku dodać połowę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtko.

    Brokuły przełożyć na patelnię ze szpinakiem i wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z farszem. Przełożyć do upieczonego ciasta. Na górę poukładać drugą połowę kosteczek sera pleśniowego oraz połówki kulek mozarelli. Całość włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę i można podawać.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_1590

Ryba zapiekana ze szpinakiem i brokułami

Lekki obiad

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 24.03.2019 | wyświetlono: 2151 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Tarta z brokułami i fetą

Pyszna i zdrowa tarta. Dobrze smakuje z keczupem lub sosem czosnkowym.

kategoria: Ciasta tarty opublikowany: 02.03.2013 | wyświetlono: 5669 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 1
Dodane przez: Magster Magster

TARTA Z DYNIA I SZPINAKIEM

Tarta to danie ktore mozna przygotowac na wiele sposobow. Dzisiaj polecam tarte z dodatkiem dyni i szpinaku.

kategoria: tarty Dania główne opublikowany: 26.07.2017 | wyświetlono: 2582 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magster Magster

TARTA Z BROKUŁAMI I BOCZKIEM

Propozycja na obiad lub kolację.

kategoria: tarty opublikowany: 27.03.2015 | wyświetlono: 6413 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE