ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
2-3 łyżki zimnej wody ( lub 2 łyżki śmietany)
0,5 łyżeczki soli
farsz:
500 g brokuł ( świeży lub mrożony)
3 jajka
100 g serka pleśniowego ( lub fety) - opcjonalnie
100 ml śmietany
2 ząbki czosnku
150 g sera żółtego (w plasterkach lub startego)
sól, pieprz do smaku
papryka słodka, szczypta chili, zioła wg uznania
Tarta z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajka, pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść ciasto dodając wodę. Ciasto uformowane w kulę owinąć ściereczką i włożyć na godzinę do lodówki.
2.Farsz:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.Formę posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować. Przenieś na formę i dokładnie wylepić, mocno dociskając przy brzegach. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 10 - 15 minut.
4.Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuły i pokrojony serek ( pleśniowy lub feta). Zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć ser żółty.
Piec w temperaturze 180°C około 30 - 40 minut.
Smacznego:)
Komentarze