To moja ulubiona spośród wytrawnych tart. Dobrze przyprawiony szpinak idealnie pasuje do kurczaka, a pomidor ubarwia całość kolorem i słodkawym smakiem.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1/3 łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
250 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 duży filet z kurczaka
150 g sera żółtego
2 jaja
100 ml mleka
1 pomidor, np. malinowy
Marynata do kurczaka:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
dwie szczypty oregano
1/2 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z marynatą i umieścić w lodówce na godzinę lub dłużej. Po tym czasie kurczaka podsmażyć, a następnie poddusić w wytworzonym płynie do miękkości. Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto na spodzie gęsto nakłuć widelcem, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek przetarty przez praskę i lekko podsmażyć. Dodać szpinak, podgrzewać do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem. Jaja rozbełtać z mlekiem, dodać starty na drobnej tarce ser żółty, lekko posolić i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka, polać masą szpinakową, a na wierzchu ułożyć obranego i pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekać tartę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarze