TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Smaczna tarta w wersji rybnej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    12,5 dag masła
    1 jajko
    sól
    5 łyżek zimnej wody

    Farsz:
    1 średnia cebula
    2-3 zabki czosnku
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki startego sera mozzarella
    15 - 20 dag wędzonego łososia
    3 jajka
    25 dag szpinaku
    350 ml śmietanki
    sól, pieprz




Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z wędzonym łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jal3jc 1. Ciasto: Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, jajko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut.
    Ciasto wyciągnąć i rozwałkować na foremkę do tart. Dokładnie wypełnić ciastem dno formy. Obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut aż ciasto się lekko zarumieni.
  • 2. Na patelni rozpuścić masło dodać posiekaną cebulkę i czosnek, lekko poddusić.
  • 3. Jeśli używamy świeżego szpinaku należy go wcześniej sparzyć wrzątkiem, odcedzić i przestudzić.
  • image-0qsxv5x 4. Na podpieczony spód tarty rozkładamy łososia pokrojonego na kawałki, szpinak i cebulę.
  • 5. Jajka ubić, dodać śmietankę, ser, pieprz i sól do smaku, wszystko razem wymieszać. Wylać na wierzch tarty.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować