Tarta z wędzonym łososiem

4.5 (168 ocen)

Tarta to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Słodkie wypełnienie idealnie sprawdza się na deser. Wypełnienie na słono na obiad lub kolację. To tradycyjne danie kuchni francuskiej często gości u mnie w domu. Z łososiem to jedna z moich ulubionych jej odsłon.

Składniki:

  • Tarta o średnicy 20 cm
    Ciasto:
    • 180 g mąki,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka wody,
    • Sól ziołowa do smaku,
    • 1/3 kostki margaryny,
    • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Nadzienie:
    • 1 pomidor,
    • 150 gram wędzonego łososia,
    • Kilka zielonych oliwek (ok. 8-10),
    • 3 łyżki startego sera mozzarella w kulce na wierzch tarty,
    • Natka pietruszki do dekoracji,
    Spoiwo:
    • 3 łyżki startego sera mozzarella w kulce,
    • 1 duże jajko,
    • 1, 5 łyżki śmietany,
    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • łyżka płaska pokrojonego koperku,

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  • gotowe ciasto 2. Gdyby było za twarde dodajemy wodę. Gotowe schładzamy około 30 minut.
  • wyłożone ciasto 3. Gotowym ciastem wykładamy dno formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • przygotowanie spoiwa 4. Składniki spoiwa przekładamy do garnka i razem miksujemy. Doprawiamy do smaku.
  • nakładanie nadzienia 5. Na wyłożone ciasto wylewamy połowę spoiwa. Układamy na nim pokrojonego w plastry pomidora. Następnie wykładamy łososia i pokrojone na połówki oliwki.
  • przed pieczeniem 6. Całość zalewamy pozostała ilością spoiwa. Tratę wstawiamy do piekarnika na około 35 minut (180˚C). Pod koniec posypujemy ją serem mozzarella. Gdy ten się rozpuści tarta jest gotowa.
    Przed podaniem posypujemy zieleniną- u mnie natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować