Tarta ze śliwkami i czekoladą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Śliwki z korzennymi przyprawami i słodka czekolada - idealne połączenie na osłodzenie zimnego, jesiennego popołudnia. Prosta tarta ze wspaniałym, lekko alkoholowym nadzieniem, którą przygotujesz bez trudności.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 250 g (+ do oprószenia przy wałkowaniu)
    Masło zimne - 120 g
    Jajko - 1 sztuka
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Cukier - 2 łyżki
    Sól - szczypta

    Masa:

    Śliwki - 600g (waga już bez pestek)
    Śliwki z nalewki (opcjonalnie) - 4 połówki
    Masło - 2 łyżki
    Nalewka śliwkowa - 4 łyżki
    Czekolada mleczna - 200g (może być po 100g mlecznej i deserowej)
    Śmietanka 30% - 200 ml
    Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki:
    imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta ze śliwkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta ze śliwkami i czekoladą 1. Masa (masę można zrobić, gdy ciasto będzie odpoczywało w lodówce):
    Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Smażymy na maśle, aż lekko zmiękną.
    Czekoladę kroimy na kostki, dodajemy śmietankę i razem układamy je w kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż czekolada się roztopi, nie doprowadzamy do zagotowania śmietanki. Po zdjęciu z ognia dodajemy przesmażone śliwki, śliwki z nalewki pokrojone w drobną kostkę, nalewkę i przyprawy korzenne. Dokładnie mieszamy.
  • Tarta ze śliwkami i czekoladą 2. Ciasto:
    Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, cukrem, solą i jogurtem. Wkładamy na godzinę do lodówki.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Ta ilość ciasta wystarcza idealnie na foremkę 30x18cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

    Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.
    Na pierwsze 15 minut pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia i zasypać suchą fasolą, aby się nie wybrzuszało, ale nie jest to konieczne.
  • Tarta ze śliwkami i czekoladą 3. Na upieczone ciasto wylewamy masę. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ciasto po schłodzeniu bardzo ładnie daję się kroić. Jest bardzo słodkie i przepyszne!

Porady

Zamiast jednej dużej tarty można przygotować kilka małych tartaletek - sprawdzą się świetnie na imprezie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować