Tarta czekoladowa ze śliwkami

4.89 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszną i aromatyczną tatrę czekoladową z budyniem oraz śliwkami. Kruche ciasto wypełnia słodka, delikatna i mocno czekoladowa masa budyniowa, której smak cudownie łączy się z lekko kwaskową nutą śliwek. Wierzch zdobi starta gorzka czekolada oraz uprażone orzechy włoskie. Całość smakuje jakbyśmy jedli klasyczne śliwki w czekoladzie :D Ten deser idealnie poprawia humor i rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Polecam gorąco! :D

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 180 g mąki pszennej
    - 100 g masła
    - 60 g cukru pudru
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżka mleka
    - 1 żółtko
    - szczypta soli

    MASA BUDYNIOWA
    - 200 g jogurtu greckiego
    - 40 g budyniu czekoladowego*
    - 80 g cukru pudru
    - 1 łyżeczka kakao
    - 1 jajko

    DODATKI
    - 10 śliwek
    - 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
    - 2 łyżki orzechów włoskich

    * Użyłam budyniu bez cukru. Jeśli użyjemy budyniu z cukrem to dodajmy mniej cukru pudru do masy budyniowej.
    ________________________________
    BLASZKA: 23 cm forma do tarty
Wystaw ocenę:

4.89 (9 ocen)

Tarta czekoladowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i kakao, dodajemy żółtko, łyżkę mleka, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
  • 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt grecki, jajko, cukier puder, budyń (proszek) oraz łyżeczkę kakao i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy je na półćwiartki.
  • 4. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki śliwek, które dość ciasno układamy. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 30 - 35 minut.
  • 5. Na koniec lekko prażymy orzechy włoskie (na rozgrzanej suchej patelni, tak aby wydobyć ich aromat), a następnie studzimy je i siekamy. Czekoladę ścieramy na tarce. Gdy tarta ostygnie posypujemy ją kawałkami czekolady oraz orzechów włoskich.

Porady

Tatrę możemy udekorować także innymi orzechami lub bakaliami. Świetnie sprawdzą się orzechy pekan lub prażone migdały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Budyń czekoladowy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować