REKLAMA

Tarta maślana ze śliwkami

wyświetlono: 150 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Wspaniała krucha tarta ze śliwkami na kruchym maślanym cieście z soczystymi śliwkami w cukrze waniliowym. Z tego przepisu wychodzą 3 spore tarty o średnicy 23 cm.

opublikowany: 20.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do tarty o średnicy 23 cm
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    300 g masła prawdziwego
    3 jajka wiejskie
    180 g cukru kryształu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    15 śliwek węgierek
    2 op. cukru waniliowego
    3 łyżki bułki tartej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w zamrażalniku 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do tart wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą.
  • tarta 2. Śliwki wypestkować i przeciąć na mniejsze części, posypać cukrem waniliowym. Śliwki ułożyć na tartach.
  • tarta 3. Następnie resztę ciasta rozwałkować i rozłożyć na śliwkach, okrawając pozostałe resztki. Nożykiem zrobić wzorek na tartach, przecinając ciasto.
  • 4. Tarty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor ok 15-18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE