Tarta ze śliwkami

4.2 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Domowa tarta z dodatkiem śliwek oraz płatkami z migdałów na kruchym i słodkim spodzie.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    150 g schłodzonego masła
    1 jajko
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    500 g wydrążonych śliwek węgierek
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    Płatki z migdałów
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Tarta z owocami Tarta na słodko

Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śliwki myjemy i wydrążamy środek, kroimy na ćwiartki. Dodajemy cukier, cynamon i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy na bok.

    2. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewany. Masło kroimy na kawałki, dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

    3. Schłodzonego ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około 15 minut. Resztę ciasta kroimy na paski do nałożenia na wierzch tarty.

    4. Na przestygnięte ciasto nakładamy wcześniej przygotowane śliwki i posypujemy płatkami z migdałów i nakładamy paski z ciasta.

    5. Pieczemy około 15 -20 minut do zarumienienia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Migdały Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować