Tarta z truskawkami i crème pâtissière - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 29 cm. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu, folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia.
2.Crème pâtissière :
Żółtka ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i ziarenkami wanilii. Gdy mleko zacznie się gotować, przelewamy je do ubitych żółtek, jednocześnie mieszając. Gdy składniki się połączą przelewamy całość ponownie do rondla. Cały czas mieszając gotujemy krem na małym ogniu ok. 2 minut, aż wyraznie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia ( można krem posypać odrobiną cukru pudru , by nie pokrył się kożuchem ).
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Na wystudzony spód tarty wykładamy przygotowany krem. Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Komentarze