Tarta śliwkowa z Crème pâtissière

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Cudne śliwki , lekko zatopione w kremie , nieśmiało wyglądające spod kruchej cytrynowej krateczki , polecam !

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki :

    Na kruche ciasto :

    1 szklanka mąki pszennej

    1 szklanka krupczatki

    0,5 szklanki cukru pudru

    150g zimnego masła

    2 żółtka

    skórka otarta z połowy cytryny



    Crème pâtissière :

    4 żółtka

    125g cukru

    40g mąki

    450 ml mleka

    nasionka z połowy laski wanilii



    Dodatkowo:

    300g śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta śliwkowa z crème pâtissière - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Składniki na ciasto zagniatamy szybko , tworząc kulę , którą schładzamy przez min. 0,5 godziny w lodówce . Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części ( 1/4 i 3/4 ) wałkujemy większy kawałek ciasta i wykładamy nim formę na tartę , wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy przez 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC . Na schłodzone ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolką lub grochem tworząc obciążenie. Pieczemy przez 10 minut , po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut .

    Crème pâtissière :

    Żółtka ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę . Dodajemy mąkę i mieszamy . W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i ziarenkami z wanilii . Gdy mleko zacznie się gotować , przelewamy je do ubitych żółtek , jednocześnie mieszając . Gdy składniki się połączą przelewamy całość ponownie do rondla . Cały czas mieszając gotujemy krem na małym ogniu ok. 2 minut , aż krem wyraznie zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia  .

    Resztę ciasta wałkujemy i wycinamy paski ( ja użyłam falistego nożyka ).

    Na podpieczony spód wykładamy Crème pâtissière , wyrównujemy . Na kremie układamy wypestkowane połówki śliwek . Wycięte paski z pozostałego ciasta układamy w kratkę na śliwkach .

    Całość wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut aż ciasto ładnie się zarumieni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować