Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i lekko ją spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
2.Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy je do formy na tartę (śr. 32 cm). Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
3.Na podpieczony spód tarty układamy truskawki i tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 20 minut.
4.Śmietanę mieszamy z żółtkami i cukrem i taką masę wylewamy na truskawki, a następnie ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Upieczoną tartę dekorujemy listkami mięty.
Komentarze