Tarta z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta z truskawkami i śmietankowym nadzieniem to doskonały deser na letnie popołudnie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 400 g mąki
    2) 200 g masła
    3) 2 jajka
    4) 3 łyżeczki cukru
    5) szczypta soli
    6) 1 łyżka śmietany
    Nadzienie:
    1) ok. 800 g truskawek
    2) 300 ml śmietany 18%
    3) 2 żółtka
    4) 4 łyżki cukru
    5) listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i lekko ją spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy je do formy na tartę (śr. 32 cm). Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
  • 3. Na podpieczony spód tarty układamy truskawki i tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 20 minut.
  • 4. Śmietanę mieszamy z żółtkami i cukrem i taką masę wylewamy na truskawki, a następnie ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Upieczoną tartę dekorujemy listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować