Tarta z rabarbarem i lodami

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Aromatyczny rabarbar i kruche ciasto proste a zarazem pyszne połączenie. Tarta z rabarbarem podana z gałką lodów to smakowity i efektowny wiosenno -letni deser.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Spód do tarty
    200 gramów mąki pszennej tortowej
    140 gramów masła
    50 gramów cukru
    szczypta soli
    1 jajko M
    Sok z połowy cytryny
    500 gramów rabarbaru
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    3-4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z rabarbarem i lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy cukier i sól oraz pokrojone na kosteczkę bardzo zimne masło.
    Wszystko mieszamy i rozcieramy ciasto w dłoniach aż składniki się w miarę połączą dodajemy jajko i zagniatamy do momentu aż powstanie jednolita zbita masa.
    Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30-40 minut.
  • 2. Rabarbar kroimy na ok. 1 centymetrowe kawałki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną dokładnie mieszamy.
  • 3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy w kształt okręgu trochę większy jak średnica naczynia do tarty.(Moje ma 20 cm mierzona u dołu) Ciasto przełożyć do naczynia lekko dociskamy spód i boki, nakłuć ciasto po całej powierzchni widelcem. Do tak przygotowanej tarty wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar spryskujemy sokiem z cytryny. W między czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na drugim poziomie ok 30-35 minut.

Porady

Świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych. Jednak przed krojeniem warto odczekać jakieś 10-15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować