Tarta z porami i serem gruyere

0 (0 ocen)

Delikatne, kruche ciasto i pyszne, syte nadzienie to połączenie idealne. Polecam :)

Składniki:

  • Ciasto:

    150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    100 g mąki pszennej
    125 g margaryny
    2 jajka
    łyżka śmietany 12 %
    pół łyżeczki soli

    Nadzienie:

    4 pory (białe części)
    łyżka masła

    Masa:

    pół pęczka szczypiorku
    100 g sera gruyere
    150 ml śmietany 12 %
    2 jajka
    pieprz, sól

    zielony sos tabasco
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche

Tarta z porami i serem gruyere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka i śmietanę.

    Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.

    Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.

    Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

    Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.
  • 2. Pokrojone drobno pory podsmażamy na maśle aż zmiękną.

    Ser ścieramy na dużych oczkach.

    Śmietanę mieszamy z jajkami, szczypiorkiem, z połową sera oraz szczyptą soli.

    Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pory.

    Zalewamy mieszanką serowo-jajeczną.

    Wierzch posypujemy resztą sera oraz świeżo mielonym pieprzem.
  • 3. Pieczemy około 40 minut.

    Podajemy z zielonym sosem tabasco.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować